24 Ocak 2016 Pazar

Sinüzit Tedavisi


Sinüsler burun ve kemiklerimizde bulunan boşluklardır. Bu sinüslerin dört çeşidi bulunmaktadır. Bunların bir tanesi alında gözün hemen üzerinde bulunur. Diğeri burnun iki yanında üst çene kemiğinde bulunur. Gözlerin arkasında ve arasında bulunan sinüslerde vardır. Ayrıca burun boşluğunun arkasında ve tabanında da sinüsler bulunur. Bu sinüsler ostium adındaki kanallar aracılığı ile burun boşluğuna açılır. Sinüsler ve burun iç yüzeyi mukoza dediğimiz koruyucu tabaka ile kaplıdır. Mukoza hücreleri mukus adındaki bir dalgı üretir. Bu salgı burunu ve bu sinüsleri yabancı etkenlerden koruyarak koruma kalkanı görevi görmektedir. Ostium denilen kanallar sinüsün boşalmasını ve havalanmasını sağlar. Ostium denilen kanallar tıkandığında ise sinüzit oluşur. Sinüs boşluklarının içindeki mukozanın iltihaplanması sonucunda sinüzit oluşur. 



Ostiumların tıkanması sonucu sinüs akışı kesilir. Bu durum mukozayı iltihaplandırır. Sinüs içerisinde biriken çok sayıda mukoza basınç artışına sebep olur. İşte sinüzit ağrılarının en büyük sebebi içerideki hava boşluklarında artan basınçtır. Eğer iltihap ilerler ise mukozanın rengi sarı ile yeşil arasındaki bir renge dönüşür. Enfeksiyonun burun deliklerini kapasında birçok sebep vardır. Hava kirliliği, burundaki anatomik bozukluklar gibi pek çok sebep enfeksiyona neden olabilir. Sinüzit işte bu süreçlerin uzun süreli devam etmesi sonucunda oluşur. Eğer burun çok uzun süre tıkalı kalırsa mutlaka bu bölgede sinüzit oluşur.


Nezlenin çok uzun süre boyunca devam etmesi sinüzite sebep olabilir. Yani basit bir üst solunum enfeksiyonu bile bölgedeki hassaslaşmadan dolayı sinüzite dönüşebilir. Ayrıca alerjik reaksiyonlarda sinüzitin en büyük tetikleyicileridir. Çünkü verilen tepkimeler o bölgede hasara yol açabilir ve bu da sinüzit olmanıza sebep olur. Burunda nefes almanızı güçleştirecek herhangi bir eğrilik gibi anatomik bozukluk olması sinüzite sebep olabilir. Ayrıca alkol ve sigara tüketimi kişinin vücut direncine çok yıkıcı bir etkisi olduğu için mutlaka bu kişiler diğer insanlara göre sinüzite yakalanma oranları daha yüksek olacaktır.



Sinüzitin tedavisi de ilk amaç sinüzite sebebiyet veren organizmaların yok edilmesidir. Sinüzit tedavisi yapılırken ilk yöntem antibiyotik kullandırmaktır. Tedavi süreci yaklaşık olarak iki hafta boyunca devam eder. Rastgele kullanılabilecek bir antibiyotik, vücudun direnciyle karşılaşabileceği için mutlaka doktorun tavsiye edeceği bir antibiyotik onun belirlediği sıklıklar ile kullanılmalıdır. Ancak bu sayede verimli bir tedavi söz konusu olur. Mikropların öldürülmesi sinüzit tedavisi için yeterli değildir. Bunun için o kanalların açılması gerekir. Bunun için doktorların tavsiye edeceği burun spreyleri kullanılabilir. Fakat bu spreylerde bulunan etken maddelerden dolayı mutlaka bu spreyler doktora danışılarak kullanılmalıdır. Özellikle alerjik hastaların tedavisi için kortizonlu ödem sökücü burun spreyleri kullanılır. Mukusu incelterek ya da mukusu koyulaştırarak da bazı hasta gruplarına tedavi uygulanabilir fakat bu tedaviler ancak durumunuzdan anlayabilecek bir doktorun tavsiyesi ile uygulanmalıdır. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder