26 Ocak 2016 Salı

Diyetinizi Seçin, Yaza Bomba Gibi Girin.

Diyetinizi Seçin, Yaza Bomba Gibi Girin

hanım-erkek, genç-ihtiyar; kışın hareketi unutup kendini yemeye kaptıran herkes için diyet dönemi bu aydan itibaren başlıyor. Sizin için 3 farklı diyet programı hazırladık. Vazgeçemediğiniz gıda grubundan varlıklı diyetinizi seçin, maratona başlayın.


Mart ayı geldi, kilo eda telaşı başlandı. sağlıklı beslenmeye bu ay başlamakla en doğru kararı veriyorsunuz. önünüzde ne kadar çok aşırı zaman olursa sıhhatli bir biçimde incelme şansınız o kadar yüksek. Peki hangi diyeti uygulayacaksınız? Siz bir etsever misiniz yok ise karbonhidratsız yapamayanlardan mı? Belki de son zamanlarda meyvelerin daha dikkatli tüketilmesine dair bilgiler canınızı sıkıyor sebebi ise siz meyvesiz yapamayanlardansınız. Herkesi düşündük ve Medical Park Göztepe Hastanesi’nden Diyetisyen Gizem Keservuran’dan Formsanté okuyucuları için 3 ayrıcalıklı beslenme planı hazırlamasını istedik. Listeleri inceleyin, size en uygununu belirleyin ve gündelik hareket miktarınızı da artırarak yaza kadar tartıdaki ibrenin adım adım aşağılara inmesinin keyfini çıkarın.

Popüler diyetlere dikkat

Diyetisyen Gizem Keservuran, bahar ayları ile birlikte herkesin hızlı kilo verme hevesine düştüğünü belirterek özellikle protein ağırlıklı popüler diyetlere karşı uyarıyor: “Bu diyetler kısa sürede kilo kaybı sağlamaktadır olsa da uzun vadede böbrek ve karaciğer fonksiyonlarında rahatsızlıklara sebep olabiliyor. Bunun beraberinde bilhassa yürek-damar, diyabet ve hipoglisemi (kan şekerinin düşmesi) bunun gibi şikayetleri olan kişiler yeterli ve dengeli karbonhidrat tüketmediklerinde kan şekerleri düşebiliyor.”

Meyvenin fazlası yağ demek

sıhhatli ve organik bulunduğu için yalnızca meyve yiyerek kilo vereceğinize inananlardansanız ne yazık ki yanılıyorsunuz. Dyt. Keservuran, “Unuttuğumuz nokta şu; orta boy bir elma/ portakal/ 2 adet kivi/ 2 adet mandalina/ küçük boy muz/orta boy şeftali/küçük kase nar/1/2 orta boy ayva bu gibi meyveler ortalama 15 g karbonhidrat içeriyor. Bir tabak meyve yediğinizde nerdeyse 60 g karbonhidrat alıyorsunuz yani dört dilim ekmek yemiş kalırsınız. Bir de glisemik indeks değerlerine bakarsak bu noktada ise ekmek tüm meyvelere göre daha masum oluyor” diyor ve ekliyor: “çayınıza attığınız şeker tek molekül, meyve şekeri ise iki molekülden oluşuyor. Yani meyvenin sindirim ve emilim basamakları çay şekeri kadar hızlı. özellikle akşam yemeklerinin derhal ardından ya da 1-2 saat sonra yenen meyveler maalesef çok yağ şekilde arka dönüyor.”

Doğru karbonhidratı seçin

Geldik karbonhidratlara… Onlara bayılıyoruz fakat azami da onlardan korkuyoruz. Bu işin sınırı ne olmalı?  Dyt. Keservuran yanıtlıyor: “şunu biliyoruz ki bünyenin temel enerji kaynağı karbonhidratlar, beynin tek enerji kaynağı da yine karbonhidratlar. Peki hiç karbonhidrat içeren besin almadan yaşamımızı sürdürebilir miyiz? Evet! ancak vücut kısa zamanda katabolizmaya yani yıkıma başlar ve adale kütlesi kayıpları yaşanır. Bu da sağlıksız bedene giden bir yoldur. Dolayısıyla karbonhidrat içeren gıdalar günlük beslenmemizde daima olmalı ancak beyaz şeker ve beyaz unlu gıdalar, kepek ekmeği, pirinç pilavı yerine yeşil mercimek, kinoa, bulgur, kısır, tam çavdarlı ekmek gibi glisemik indeksi düşük karbonhidrat kaynaklarını tercih etmeliyiz.”

Doğadan geleni yiyin, ölçüyü kaçırmayın, işlenmiş gıdalardan irak durun ve bunları hayat tarzınız olarak benimseyin. Böylece hem kilo verir hem de sağlıklı bir yaşam sürmeyi garanti edersiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder