25 Ocak 2016 Pazartesi

Lenf Kanseri Belirtileri


Lenf Kanseri Belirtileri
Lenf kanseri diğer adı ile lenfatik vücudun savunma mekanizmasında oluşan bir kanser türüdür. Enfeksiyonlara karşı mücadele safında yer alan immun sistemde meydana gelen kanser türü olarak bilinir. Lenfatik sistem genel olarak insan vücudunda kasık, koltuk altı ve boyun bölgelerinde bulunur. Bu küçük yapılar elle fark edilemeyecek kadar miniktir. Lenfatik sistem sadece bu küçük yapılardan oluşmaz aynı zamanda bazı organlara bağlıdırlar. Karaciğer, dalak, Bademcik, kemik iliği ve göğüs boşluğu bağlı oldukları başlıca organlardır. Erişkinlerde bu şekilde iken çocuklarda timusa bağlı olarak da gelişmektedir. Bu başlıca organların dışında insan vücudunda lenflerin bağlı olduğu ince bağırsak, mide gibi bölümlerde de görülmektedir. Lenf kanserinin oluşma evresi şu şekilde gelişir; normalde lenfatik yapı dediğimiz yapıda bulunan hücrelerin normalden daha hızlı bölünmesi ve anormal bir şekil alması sonucu ortaya çıkar. Yukarıda saydığımız organlara yayılma oranı yüksek bir çoğalmadır.



Lenfatikler normalde elle kontrol edilmeyecek kadar küçüktür ancak kanserli hücre haline dönüştüklerinde cilt dışından ele gelecek kadar şişlikler yaratmaktadır. İlk safa da bu şişlik olan bölgede herhangi bir ağrı olmaz. Bu elle kontrol dışında lenf kanseri belirtileri farklı olarak gribe benzer belirtiler sergiler. Bunların başında yüksek ateş, ani kilo verme, geceleri terleme, cildin belirli bölgelerinde kaşınma ve aşırı yorgunluk hissedilir. Bu tür belirtilerin bir lenf kanseri vakası olup olmadığını ancak bir uzman kontrolü sonrasında anlaşılabilir. Sessiz ve derinden ilerleyen bir rahatsızlık olması ancak hastanın kontrole gitmesi sonucunda ve doktorun detaylı kontrolleri sonrasında ortaya çıkabilir. Vücuttaki sert cismin lenf kanseri olup olmadığı röntgen, tomografi, ultrasonografi gibi yöntemler kullanılarak saptanır. 




Bu yöntemler sonrasında bir dokuda kanser hücresi görülür ise mutlaka uzman tarafından parça alınarak patoloji bölümünde incelenir. Bu patoloji raporu hastanın tedavisinde nasıl bir yol izleneceğini açıklayan en etkili veridir. Belirtiler genel olarak grip ile aynı özellikleri taşıması hastalarda önemsenmeyen hastalık grubunda yer almasına neden olur. Ancak uzun süreli geçmeyen griplerin sadece lenf kanseri belirtileri değil, daha birçok önemli hastalığın belirtisi olacağı unutulmamalıdır.




Birçok kanser türü ilk safadayken basit hastalıklar olarak adlandırılan kronik baş ağrısı, grip, soğuk algınlığı, enfeksiyon gibi etkiler gösterebilmektedir. Bu ve bunun gibi kanserlerin erken teşhisi için bir hastalık bir haftadan fazla sürüyor ise mutlaka doktora danışılması gerektiğinin göstergesidir. Lenf kanseri genel olarak her yaş grubunda görülmektedir. Özellikle kemik iliğinde görülen kanser türü ilik nakli gibi durumları gerektirebilmektedir. Bu hastalığın en yüksek düzeyde nüksettiği vakalar olarak adlandırılmaktadır. Ailede kalıtımsal olabilen lenf kanseri ayrıca yaşam koşullarına bağlı olarak da gelişmektedir. Sürekli hastalık barındıran yerlerde bulunmak, rutubetli ortamlarda yaşamak, mikrop barındıran işlerde çalışmak hastalığı destekleyen birincil nedenlerdir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder