24 Ocak 2016 Pazar

Sinüzit Belirtileri

Sinüzit Belirtileri

Burun, şakak, alın ve göz çevresindeki, içi hava dolu boşluklara sinüs denir. Bu sinüslerin sayısı genellikle on sekiz civarındadır. Bu sinüsler belirli kanallar ile buruna açılır. Bu küçük kanalların içerisinden burun mukozası geçer Mukozanın üretmiş olduğu salgı burun içine gelir burnun sürekli sıcak e nemli kalmasını sağlar. Eğer bu mukoza yapısı iltihap kaparsa sinüzit oluşur ve sinüzitte kişiyi kaçınılmaz baş ağrılarının beklediğinin göstergesidir. Sinüzit kronik ve akut olmak üzere iki çeşittir.


Nefes alma konusunda doğuştan bir zorluk yaşayanlar, burnun nefes alma mekanizmasında bir eğrilik olması ya da burun kemiğinin kırık olması gibi özelliklere sahip olan kişiler sinüzit olma risk grubundadır. Bu kişilerin bu hastalığa çok daha duyarlı bir bünyeleri vardır. Nezle gibi soğuk algınlığı hastalıklarına sık yakalanan kişilerde de sinüzit daha sık meydana gelir. Mukoza şişer ve nefes alma kanalları işlevsiz hale gelir. Bu durumda kişinin nezlesi eğer yedi günden daha uzun bir süre sürüyorsa kişi büyük ihtimalle sinüzittir. Sigara ve alkol kullanan kişilerde ve ciddi enfeksiyonel rahatsızlıkları olan kişilerde vücut direnci çok düşük olacağı için sinüzit hastalığına yakalanma riskleri oldukça yüksektir.

Sinüzit olan kişinin yüzünden, gözünde ve başında çok büyük bir baş ağrısı olur. Özellikle şakaklar sürekli bastırılmak istenir ve bu bastırılma sonucunda sanki küçük bir rahatlama hissi hissedilebilir. Öksürürken, ağır bir şey kaldırdığınızda ya da özellikle eğildiğinizde sinüzit sebebiyle meydana gelen baş ağrısı çok artar. Sanki büyük bir acı hissedilir. Bu durumun sebebi eğilme ya da ağır kaldırma gibi hareketleri yaptığınızda içerideki basıncın artmasıdır. Ağrıyan yere baskı yapılırsa duyarlılığın yükseldiği görüler. 

Bu gibi sinüzit belirtileri akut sinüzite işaret etmektedir. Burun akıntısı da sinüzit belirtileri arasında sayılabilir. Bu akıntı genellikle sarı ya da yeşil renklerde ve tek taraflı olarak gerçekleşir. Uzun süren ya da sıklıkla ortaya çıkan burun akıntısı en çok bronşite işaret eder. Bu akıntı iltihaplıdır ve sizin hasta olmanıza sebep olabilir. Eğer bu akıntı solunum yollarına yayılırsa öksürük meydana getirebilir. Sinüzit bazı hastalarda koku almama, diş ağrısı hatta ses kısıklığı bile yapabilir.



Sinüzit belirtileri arasında hasta da uzun süren bir yorgunluk hali de sayılabilir. Hiçbir şey yapmak istemez ve yüksek ateşte onun işlerini akılcı bir şekilde yapmasına engel olur. Çocuklarda da benzer belirtiler bulunur. Fakat çocuklarda sinüzit belirtileri yetişkinlerden çok daha rahat geçer ve ağrı daha az olur. Bulantı ve kusma çocuklarda meydana gelen belirtiler arasındadır. Sinüzit hastanın vücut bütünlüğünü ve genel sağlığını bozabilir. Çift görme veya göz ve alın bölgesinde şişlikler oluşabilir. Bu yüzden mutlaka ilk fırsatta işinin ehli bir doktora görüşülmelidir. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder